Wnętrze Centrum Informacji Turystycznej (CIT)
Lokalizacja:    Świnoujście, Plac Słowiański 6
Powierzchnia zabudowy:   -
Powierzchnia użytkowa:   175,90 m2
Kubatura:   725.36 m3
Data projektu:   2011
Data realizacji:   2012
Zespół projektowy:   mgr inż. arch. Ryszard Pomierczyk

 

Projekt CIT-u, polegał na adaptacji lokalu użytkowego, która obejmowała podział wnętrza jednoprzestrzennego, dwupoziomowego na poszczególne pomieszczenia, oraz ich aranżację. W wyniku tych działań miało powstać reprezentacyjne pomieszczenie obsługi turystów, oraz pomieszczenia do pracy wraz z zapleczem sanitarno-socjalnym dla pracowników.

Ze względu na specyfikę funkcji, lokal musiał być dostosowany do korzystania przez osoby niepełnosprawne poruszające się na wózkach inwalidzkich. Warunki niezbędne do korzystania przez te osoby zostały zapewnione przez dostęp bezpośrednio z poziomu chodnika przez wejście główne do wnętrza lokalu - bez schodów.

Ideą kreowania wnętrza było stworzenie przestrzeni stonowanej, ale zarazem eleganckiej i stanowczej. W kolorystyce ścian, podłóg i sufitów przeważają jasne barwy, takie jak biel, czy beż. Na podłogach pojawiają się mocne, ciemne akcenty w postaci ciemnych kafli. Na ścianach przewidziano listwy do zamontowania zdjęć Świnoujścia. Do tego dobrane zostały ciemne, skórzane kanapy i fotele. Ciekawym elementem są też lady do obsługi klientów - są one podświetlane z możliwością zmiany kolorów.

Część ogólnodostępną od zaplecza odgradzają szklane drzwi. Na antresoli znajduje się niewielka salka konferencyjna.