Pawilon gastronomiczny
Lokalizacja:    Świnoujście, ul. Uzdrowiskowa
Powierzchnia zabudowy:   152,00 m2
Powierzchnia użytkowa:   272,50 m2
Kubatura:   986,80 m3
Data projektu:   2016
Data realizacji:   2018
Zespół projektowy:   mgr inż. arch. Ryszard Pomierczyk
mgr inż. arch. Paulina Pomierczyk

 

Pawilon to budynek usługowy o dwóch kondygnacjach nadziemnych i jednej kondygnacji podziemnej. Część dla gości zlokalizowana została na poziomie pierwszej kondygnacji (dostępnej bezpośrednio z poziomu chodnika - przejścia na plażę) oraz na poziomie drugiej kondygnacji. Druga kondygnacja dostępna jest przez wewnętrzne schody zlokalizowane w pomieszczeniu sali jadalnej, na tym poziomie znajduje się też taras zewnętrzny. Pierwsza kondygnacja to oprócz sali dla konsumentów - pomieszczenia przygotowalni, zmywalnia i WC dla klientów. Na kondygnację podziemną składają się pomieszczenia magazynowe, socjalne i pomocnicze.

Komunikację pionową stanowią wewnętrzne schody zlokalizowane w centralnej części budynku. Od strony chodnika – przejścia na plażę, zlokalizowany został częściowo zadaszony letni ogródek konsumpcyjny. Zadaszenie tarasu nie posiada samodzielnej konstrukcji, jest ono konstrukcyjnie powiązane i oparte wspornikowo na ścianach projektowanego budynku pawilonu.

Zgodnie z ustaleniami planu miejscowego pawilon posiada dach czterospadowy, uskokowy o kącie nachylenia połaci 20 - 25 stopni zwieńczony latarnią i kryty blachą tytan-cynk. Elewacje w jasnym tynku, miejscowo z okładziną HPL imitującą drewno. Zaproponowane zostały duże przeszklenia bez wewnętrznych podziałów. Na poziomie drugiej kondygnacji budynek posiada wykusze wychodzące na cztery strony świata.