Ośrodek rehabilitacji leczniczej Henryk
Lokalizacja:    Świnoujście, ul. Henryka Sienkiewicza 2, 2a
Powierzchnia zabudowy:   826,48 m2
Powierzchnia użytkowa:   5.045,43 m2
Kubatura:   16.512,00 m3
Data projektu:   2015
Data realizacji:   W trakcie realizacji
Zespół projektowy:   mgr inż. arch. Ryszard Pomierczyk
mgr inż. arch. Paulina Pomierczyk

 

W ramach koncepcji zaprojektowane zostały dwa budynki: "A" - szpital uzdrowiskowy i "B" - hotel*** oraz łącznik komunikacyjny między nimi. Obydwa budynki posiadają pięć kondygnacji nadziemnych i jedną podziemną, w ramach której przewidziany został parking wielostanowiskowy, część odnowy biologicznej i zabiegów.

Na parterze ulokowany jest holl wejściowy, restauracja i basen rehabilitacyjny. Wyższe kondygnacje to pokoje jedno- i dwuosobowe, pomieszczenia obsługi hotelowej i lekarskiej, sala klubowa i pomieszczenia pomocnicze.

Wzajemne położenie dwóch brył wytwarza na działce swoisty dziedziniec, który wiedzie do wejść głównych a także części basenowej. Ten częściowo zamknięty dziedziniec od strony północnej i wschodniej, oprócz strefy wejściowej, to wyodrębniona i uporządkowana przestrzeń, pełniąca funkcję komunikacji i rekreacji dającej każdemu szansę na chwilę wytchnienia i odpoczynku po zabiegach. Ma on spełniać również funkcję wystaw plenerowych, miejsca spotkań i kulturowych wydarzeń. Na dziedzińcu mogą się również pojawić elementy małej architektury.

Istotny wpływ na charakter i wielkość projektowanych budynków miał obok szczegółowych ustaleń MPZP, aspekt ekonomiczny – w tym przypadku wykorzystanie powierzchni wyjątkowo atrakcyjnie zlokalizowanych narożnych w kwartale działek i zaprojektowanie dużej powierzchni użytkowej przeznaczonej na działalność usługową w zakresie lecznictwa uzdrowiskowego i rehabilitacji leczniczej oraz usług hotelowych i gastronomicznych.

Elewacje budynków obłożone są tynkiem gładkim, blachą tytanowo - cynkową, płytami HPL i szkłem. I-sza kondygnacja w części restauracyjnej, holu wejściowego, lobby i basenu jest przeszklona w konstrukcji fasadowej ze szkłem montowanym w systemie słupowo-ryglowym. Balustrady szklane w konstrukcji samonośnej. Dachy pokryte blacha tytanowo - cynkową.

Teren i oba budynki zostały zaprojektowane jako dostępne dla osób poruszających się na wózkach, lub o ograniczonej zdolności poruszania się.