Kolorystyka "ALGI"
Lokalizacja:    Świnoujście, ul. Słowackiego 5
Powierzchnia zabudowy:   -
Powierzchnia użytkowa:   -
Kubatura:   -
Data projektu:   2015
Data realizacji:   2015/2016
Zespół projektowy:   mgr inż. arch. Ryszard Pomierczyk
mgr inż. arch. Paulina Pomierczyk

 

Ośrodek sanatoryjno-wczasowy "ALGA"  to budynek o charakterze mocnej dominanty urbanistycznej, przede wszystkim wysokościowej. Budynek zaprojektowany i wybudowany w ubiegłym wieku, działający nieprzerwanie do dziś.

Posiada wiele elementów kompozycyjnych, w związku z tym zaprojektowanie nowej kolorystyki elewacji posiadało dwa główne założenia - uspokoić całą bryłę i odświeżyć wizerunek budynku.

Jako element dekoracyjny i wyróżniający budynek potraktowana została północna ściana szczytowa - zaprojektowany został tam wzór, który ma być odniesieniem do alg morskich. Pozostałe elewacje (tynk, wielka płyta, blacha) przewidziane zostały w kolorze jasnozielonym. Loggie na elewacjach bocznych - wschodniej i zachodniej - w kolorze jasnobeżowym, zaś balustrady w kolorze ciemnozielonym, nawiązującym do obecnego koloru logo "ALGA".       

Widoczne na elewacjach dwa odcienie kamienia naturalnego przewidziane zostały do wyczyszczenia i pozostawienia.