Hotel Bravo
Lokalizacja:    Międzyzdroje, ul. Niepodległości 4
Powierzchnia zabudowy:   332,83 m2
Powierzchnia użytkowa:   1.309,00 m2
Kubatura:   5.195,60 m3
Data projektu:   2015
Data realizacji:   2017
Zespół projektowy:   mgr inż. arch. Ryszard Pomierczyk
mgr inż. arch. Paulina Pomierczyk

 

Projekt obejmował przebudowę i rozbudowę istniejącego już budynku pensjonatu "Bursztynek". Zakres dokumentacji to:

  • Zmiana funkcji z pensjonatu na hotel;
  • Przebudowa struktury pokoi hotelowych dla podniesienia standardu;
  • Rozszerzenie świadczonych usług dla gości hotelowych, szczególnie w zakresie odnowy biologicznej poprzez wprowadzenie basenu na poziomie kondygnacji podziemnej;
  • Dobudowa komunikacji pionowej i poziomej oraz windy osobowej;
  • Zmiana układu dachu, a także przebudowa i termomodernizacja istniejącej formy architektonicznej budynku.

W związku z powyższymi zaprojektowany został budynek hotelu o wysokości czterech kondygnacji nadziemnych i jednej podziemnej. Na poziomie parteru zaprojektowano holl recepcyjny z komunikacją ogólną oraz salę restauracji wraz z zapleczem. Kondygnację podziemną stanowią gabinety odnowy biologicznej i basen, a także pomieszczenia pomocnicze, sanitariaty ogólnodostępne, pomieszczenia techniczne, socjalne i magazyny. Poziom drugiej, trzeciej i czwartej kondygnacji nadziemnej to pokoje hotelowe dwu- i trzyosobowe, oraz na każdym piętrze po jednym apartamencie.

Nowe elewacje zostały wzbogacone detalem architektonicznym nawiązującym do architektury okresu międzywojennego. W elewacji frontowej i bocznej dominuje osiowość - wyznacza ją szeroka lukarna w formie koleby z całkowicie przeszkloną ścianą. Istniejące, ciągłe balkony zostały podzielone na mniejsze, niezależne - przypisane do poszczególnych pokoi. Parter stanowią przeszklenia - witryny, które odsłaniają wnętrze restauracji. Nowoprojektowany mansardowy dach o pokryciu z blachy tytanowo-cynkowej nadaje bryle elegancji, którą wzmacnia miejscowa okładzina ścian z naturalnego kamienia - trawertynu oraz kolory w odcieniach beżu. Całość uzupełniona jest dekoracyjnymi balustradami balkonów ze szkła i stali malowanej proszkowo.