Centrum usług turystyki uzdrowiskowej i rehabilitacji leczniczej "Pomerania Baltica" SPA
Lokalizacja:    Świnoujście, ul. Stefana Żeromskiego 54
Powierzchnia zabudowy:   2.066,40 m2
Powierzchnia użytkowa:   10.157,83 m2
Kubatura:   43.375,0 m3
Data projektu:   2017/2018
Data realizacji:   -
Zespół projektowy:   mgr inż. arch. Paulina Pomierczyk
mgr inż. arch. Ryszard Pomierczyk

 

W Projekcie Zagospodarowania Terenu zakłada się strefowanie przestrzeni. Od strony południowej i północnej (przy wejściu do budynku) część reprezentacyjno - wejściowa z trawami wysokimi częściowo kwitnącymi. Od północnej części terenu zakłada się pozostawienie istniejącej geometrii terenu z wpisaniem weń ścieżek - ma to na celu utworzenie strefy o charakterze wydm nadmorskich z piaskiem, typową roślinnością, żwirowymi ścieżkami. Strefa ta ma stanowić połączenie między nowoprojektowanym budynkiem a Promenadą Zdrowia. Od strony wschodniej przewidziany został obszar rekreacji - relaksu, wysłonięty istniejącym drzewostanem i nowo projektowaną roślinnością wysoką tak, by zapewnić intymność gościom. Powyżej zlokalizowany został plac zabaw (na zasadzie naturalnego placu zabaw) i część rekreacyjna dla najmłodszych. Od strony wschodniej i częściowo północnej przewiduje się zachowanie istniejącej zieleni i drzewostanu w celu utworzenia zielonego buforu dla omawianego terenu od przylegających terenów ogólnodostępnych.

W wyniku analizy urbanistycznej usytuowania działek w kontekście zabudowy Dzielnicy Nadmorskiej, zastosowano rozciętą bryłę zbudowaną na planie prostokąta, która otwiera się w kierunku wschodnim i zachodnim zapraszając swoimi skrzydłami do wnętrza jednocześnie  wpuszczając jak najwięcej powietrza i światła do mniej wyeksponowanych wewnętrznych części bryły. Uzyskany w ten sposób kształt skrzydeł stworzył możliwość zaprojektowania wewnętrznych „zielonych” dziedzińców, których roślinna podłoga znajduje swoją kontynuację w roślinnych ścianach wewnętrznych przebiegających przez całą wysokość budynku. Dynamiczna forma bryły budynku, podkreślona i wzmocniona przez wstęgowe balkony o zróżnicowanym, płynnym przebiegu przywodzi na myśl ruch fal morskich. Szklane balustrady nadają lekkości i elegancji, które w zestawieniu z drewnianą (płyty HPL) okładziną wstęgowych balkonów przywodzą na myśl widok jachtów, żaglówek, drewnianych pomostów nabrzeży. Ażurowa ściana o geometrycznej formie, wykonana z perforowanej, mieniącej się blachy, zaprojektowana na poziomie parteru od strony południowej oraz północnej na parterze i pozostałych kondygnacjach łącznie z poziomem dominanty, przywodzi skojarzenie z siecią rybacką bądź łuską ryby. Okładzina z tłoczonej blachy tytanowo – cynkowej o rysunku łuski ryb, założona na szczytowych ścianach wschodnich rozciętej i rozsuniętej bryły, jest dopełnieniem nadmorskiego klimatu, co potęguje efekt odbijania światła i przyjmowania kolorów otoczenia poprzez zastosowaną blachę.

Założenie projektowe zakładało, maksymalne wykorzystanie powierzchni zabudowy, co pozwoliło uzyskać dość znaczą bryłę dominanty kompozycyjnej. Dzięki temu od strony plaży i linii brzegowej zaistniała wyraźna, charakterystyczna bryła zawierająca kawiarnię z widokiem otwartym na morze. Dodatkowo wewnątrz rozchylonych skrzydeł bryły budynku od strony zachodniej pojawia się drugi taras kawiarni zadaszony lekką membraną w formie żagla, przywołujący skojarzenia z żaglem jachtu. Zadaszenia z membrany zostały powtórzone na poziomie urządzonego terenu rekreacji od wschodniej strony budynku.

Zróżnicowanie wysokości budynku poprzez zaprojektowanie dominanty, oraz przełamanie bryły, zapobiegło wrażeniu długiego, jednorodnego obiektu, nadając mu lekkości i elegancji. Elewacja południowa posiada przeszkloną fasadę, zaś elewacja północna powstała na zasadzie kontrastu do południowej i posiada więcej stałych przegród.

Na “poziomie -1” budynku zaprojektowano wielostanowiskowy garaż otwarty w dwóch halach garażowych, pomieszczenia produkcyjne, magazynowe i socjalne pracowników kuchni restauracji, pomieszczenia techniczne i pomocnicze.

Na “poziomie +1” (K-1) budynku zaprojektowano główną recepcję i strefę wejściową. W holu wejściowym - lobby oraz komunikacja pionowa dostosowane do korzystania przez osoby niepełnosprawne.  W bezpośrednim sąsiedztwie recepcji zlokalizowana została przestrzeń dla dzieci. Z holu dostęp do sali restauracji posiadającej na tym poziomie kuchnię właściwą i pomieszczenia pomocnicze. Z holu zaprojektowana będzie strefa wejściowa z recepcją basenu, basen rekreacyjno - rehabilitacyjny, sauny, zespoły szatniowo-sanitarne oddzielne dla mężczyzn, kobiet i osób niepełnosprawnych, pomieszczenie pomocnicze. Z części komunikacji ogólnej zaprojektowano dostęp do zespołu pomieszczeń z zabiegami mokrymi, gabinety lekarskie, gabinet pielęgniarski, salę do ćwiczeń grupowych, a także salon fryzjerski z kosmetyczką. Ponadto wzdłuż istniejącej promenady zaprojektowano dwie sale konferencyjne z możliwością łączenia. Wyjścia ewakuacyjne zlokalizowane są we wschodniej części budynku.

Na “poziomie +2, +3, +4, +5” (K-2 - K-5) budynku zaprojektowano pokoje łóżkowe pobytowe dwuosobowe i dla osób niepełnosprawnych, wyposażone w pomieszczenia higieniczno - sanitarne, a także, pomieszczenia magazynowe. Pokoje będą dostępne z komunikacji ogólnej.

Na “poziomie +6” (K-6) - w dominancie kompozycyjnej budynku zaprojektowano kawiarnię wraz z tarasem widokowym oraz pokoje dwuosobowe.