Budynek z lokalami wypoczynkowymi
Lokalizacja:    Świnoujście, ul. Jana Matejki 17
Powierzchnia zabudowy:   439,31 m2
Powierzchnia użytkowa:   1.624,36 m2
Kubatura:   6.358,0 m3
Data projektu:   2018
Data realizacji:   W trakcie realizacji
Zespół projektowy:   mgr inż. arch. Ryszard Pomierczyk
mgr inż. arch. Paulina Pomierczyk

 

Zróżnicowana zabudowa w sąsiedztwie a także bliskość parku o niejednorodnym ukształtowaniu terenu były ważnymi czynnikami wpływającymi na kształtowanie bryły budynku. W związku z różnymi formami otoczenia główne założenie projektowe polegało na stworzeniu budynku, który będzie się wyraźnie wyróżniał w tym obszarze poprzez elegancję i prostotę formy, a także jakość i wyważenie detali architektonicznych. W związku z tym zaproponowana została zwarta, geometryczna bryła, kryta dachem skośnym (kąt pochylenia połaci 20°) w układzie kalenicowym względem ulicy Jana Matejki.
 

Budynek został zlokalizowany w centralnej części działki, posiada 4 – w środkowej części budynku - i 3 – od strony ścian szczytowych - kondygnacje nadziemne i jedną kondygnację podziemną pod całym obrysem budynku. Główne wejście do budynku od strony ul. J. Matejki, zjazd do garażu i na teren działki od ul. S. Wyspiańskiego. Przyjęta kolorystyka biało - szara, z akcentami imitującymi drewno by ocieplić odbiór budynku. Zastosowane materiały elewacyjne to biały tynk, blacha w kolorze ciemnoszarym, okładzina HPL imitująca drewno oraz szkło.
 

Wizualnie, na elewacjach podłużnych, budynek posiada podział na 3 moduły: dwa skrajne – niższe, o wysokości 3 kondygnacji i w całości wykonane z białego tynku, oraz środkowy – wyższy – o wysokości 4 kondygnacji.
 

Główna elewacja budynku – wejściowa – to elewacja północno – zachodnia. Zarówno na niej jak i na elewacji południowo – wschodniej oprócz tynku na elewacji pojawia się ciemnoszara blacha. Na tych elewacjach zaprojektowane zostały lukarny. Elewacja frontowa posiada dodatkowo zaakcentowany obszar wewnętrznej klatki schodowej poprzez obłożenie ścian zewnętrznych blachą, a także zadaszenie wejścia i panel przy głównych drzwiach wejściowych do budynku z płyt HPL.
 

Na każdej z elewacji budynku fragmenty cokołu wykonane w tynku posiadają boniowanie. Boniowanie w tynku zostało zaprojektowane również na elewacjach szczytowych – brak na nich balkonów, jako detal architektoniczny zaproponowane zostały osłony okienne z płyt HPL.
 

Ostatnia kondygnacja – poziom K-5 – zgodnie z wytycznymi MPZP stanowi nie więcej niż 68% powierzchni zabudowy, w związku z czym powstały tarasy przy ścianach szczytowych przynależne do lokali. Tarasy są częściowo wysłonięte dachem poprzez wydłużenie jego kalenicy, ściana i podbitka dachowa z płyt HPL.
 

Każdy z lokali posiada balkon (bądź taras). Balustrady balkonowe i tarasowe szklane, szkło białe. Jako detal architektoniczny pojawiają się również przesuwne żaluzje na prowadnicach, znajdujące się przy drzwiach tarasowych stanowiących wyjście na balkony.
 

W budynku zaprojektowane zostały przede wszystkim lokale wypoczynkowe (27), a także jeden lokal usługowy, jeden mieszkalny i podziemny garaż wielostanowiskowy (14 MP). Główne wejście do budynku znajduje się na kondygnacji K-2 (podwyższony parter). Budynek jest dostępny bezpośrednio z poziomu przylegającego terenu – po wejściu znajdujemy się na półpiętrze, skąd windą bądź schodami skomunikowane są wszystkie kondygnacje. Kondygnacje K-3 i K-4 to w całości lokale wypoczynkowe, na K-5 oprócz funkcji podstawowej zlokalizowany został lokal mieszkalny. Struktura lokali wypoczynkowych mało zróżnicowana, przeważają lokale o powierzchni około 25 m2, największy lokal posiada ok. 75 m2.